woensdag 15 juli 2020 Het weerDetails
GetijdenDetails

Voor uitjes

In het centrum van het Regionaal Natuurpark tussen Boulogne/zee en Le Touquet, laten Neufchâtel (dorp) en Hardelot (badplaats) aan u de keuze.

Galopperen op het strand, een partijtje golf te midden van de dennen, een tennismatch of een fietstocht in familieverband, de emoties die de zee teweegbrengt, het zijn allemaal genoegens om te ontdekken of om te laten ontdekken.
Hotels, vakantiehuizen en gastenkamers garanderen een comfortabele ontspanning na de inspanning.

Uw vakantieprogramma zou er best wel eens druk kunnen uitzien: zowel jonge als minder jonge sportievelingen, lekkerbekken en leergierige mensen komen hier aan hun trekken!

Een beetje geschiedenis

In 1905 was John Whitley, die sinds 1897 eigenaar was van het kasteel van Hardelot bijzonder onder de indruk van deze streek. Hij wou van Hardelot een nieuw modieus en mondain sportcentrum maken. In zijn Raad van Bestuur zetelen industriëlen en persoonlijkheden uit Parijs en het buitenland, waaronder Prins Tata van Bombay en Hertog d'Argyll van Engeland.

Vanaf 1908 tekent de bekende architect Louis-Marie Cordonnier, een vriend van John Whitley, 20 ruime en bijzondere villa’s die ook vandaag nog Hardelot kenmerken. Onder andere ook de villa uit 1911 van de bekende luchtvaartpionier Louis Blériot, die het eerste Franse strandzeilvliegtuig ontwierp, de voorganger van de zeilwagen.

Hardelot blijkt algauw een enorm succes, voornamelijk bij Britse aristocraten en pioniers uit die tijd. Tijdens de meest roemrijke periode mocht men hier ook koning Georges V, koningin Mary en de Belgische vorsten ontvangen (in 1917). Sindsdien is Hardelot alsmaar moderner geworden, maar de charmante sfeer van vroeger is wel gebleven.

Voor meer info

Geschiedkundige details

In Hardelot stak de Heilige Augustinus in 595 de zee over om het zuiden van Engeland te evangeliseren en de eerste bisschop van Canterbury te worden.

Vanaf de XI e eeuw beschikt Hardelot over een houten vesting die de site beschermt tegen Normandische invasies. Die vesting wordt tijdens de XIII e eeuw vervangen door een burcht die werd gebouwd door de graven van Boulogne.

In de XIX e eeuw is het kasteel een ruïne wanneer het wordt gekocht door de Engelse Sir John Hare die het in 1848 laat heropbouwen in neomiddeleeuwse stijl.

In 1905 beslist Sir John Whitley, - een ander Brits zakenman die helemaal in de ban was van het uitgestrekte strand, het weelderige bos en de ideale ligging tussen Parijs en Londen-, om van Hardelot een echt "internationaal sportcentrum" te maken. Hij laat een golfterrein aanleggen en gebruikt het kasteel als clubhouse. De toren van het kasteel zal het vertrekpunt worden van het golfparcours. De eerste villa’s zullen er worden opgetrokken in 1906. De kerk van Hardelot was in die tijd slechts een kleine kapel die in 1906 werd gebouwd vlakbij het zwarte traject. Tot in 1910 stonden enkel leraren tijdens het verlof in voor de mis.

In diezelfde periode ziet de jonge Louis Blériot in de onmetelijke stranden een ideaal oefenterrein voor het vliegwezen. Daar bereidt hij zijn eerste oversteek van het kanaal voor in zijn eentje.

In 1910 wordt Hardelot een parochie dankzij abt Bouly, de pastoor van Condette. Hij was wichelroedeloper en verzorgde de lichamen en de zielen met planten. Hij werkte tot aan zijn dood met trillingen. In 1934 draagt de Société d'Hardelot aan hem het kasteel over. Hij sticht er dan de congregatie van de zusters van de Heilige Agnès. Hij rust vandaag op het kerkhof van Condette.

De trein die rechtstreeks Reims - Boulogne – Neufchâtel verbindt, vervoert in 1910 mensen vanuit de Champagnestreek naar deze badplaats die zij omwille van verschillende kwaliteiten waarderen.

In 1911 vervangt de elektrische tram de autoritten tussen Hardelot en Boulogne.

Begin jaren ’20 worden er een honderdtal huizen en chalets opgetrokken langs de zee en rond tennispleinen. Men kwam naar hier voor een "zeebad", voor de levenskwaliteit of op aanraden van de dokters om hier de "opwekkende" lucht op te snuiven. In 1913 wordt Hardelot officieel erkend als "luchtkuuroord".

In 1930 ontwerpt de Engelse architect Tom Simpson met behulp van een kompas een prachtig golfparcours met 18 holes. Hardelot beschikt sindsdien over een van de meest gekende golfterreinen van Europa.

Door de twee wereldoorlogen stopt de ontwikkeling van Hardelot op brutale wijze. Op het einde van de tweede wereldoorlog hebben de bombardementen bijna alles vernield. Er blijven slechts 8 villa’s overeind naast 54 Duitse “Blockhäuser” (hoge bunkers).

Na de oorlog herrijst Hardelot langzaam uit de as dankzij een aantal nieuwe gepassioneerde mensen. Met het puin uit de oorlog start Claude Lefebvre, de kleinzoon van Louis-Marie Cordonnier de heropbouw van een aantal vernielde villa’s.

In 1954 zal Hardelot bij Neufchâtel worden gevoegd op vraag van de staat. In 1958 koopt de Rijselse promotor Joseph Lesur de Société d'Hardelot, en hij blaast de badplaats nieuw leven in, met de hulp van zijn zonen José en Francis. In 1999 verkopen zij de Société du Domaine d'Hardelot op hun beurt aan Nicolas Boissonnas.

Hardelot foto's

Het gebeurde in 2015

Hardelot en Vidéo